Vi må aldri glemme

Tidsvitne Sidsel Levin og forfatter Birgit H. Rimstad besøkte Drømtorp vgs i dag, med sine spennende og personlige fortellinger om norske jøders flukt under andre verdenskrig.

Sidsel Levin lå i mors mage da moren og storesøster flyktet alene fra Oslo til Sverige via flyktningruta gjennom Askim. Det skjedde en iskald vinternatt i dyp snø og harde kuldegrader i november 1942. En grenselos viste dem vei gjennom Østfolds dype skoger og over innsjøen Rødnessjøen. Med de tyske soldatene i hælene, kom de seg til friheten i Sverige til slutt. 

Vi fikk høre hvordan jødene ble hetset under krigen også i Norge, og ikke bare av tyskerne, men også av det norske politiet. Jødene ble kastet ut av hjemmene sine og eiendelene konfiskert av staten. (Disse verdiene fikk jødene aldri tilbake.) 773 jøder ble deportert, kun 37 overlevde. Blant de deporterte var det over 100 barn og ingen av disse overlevde. 27 jøder ble drept i Norge, mens 1216 stk flyktet til Sverige.

Foratter Birgit H. Rimstad fortalte historien til et av tidsvitnene fra hennes bok "Unge tidsvitner"; Harriet Levin. Hun var elleve år da politiet banket på døra hjemme. Hun var hjemme alene og åpnet opp. Politimannen fortalte at faren hennes, som var blitt arrestert to måneder tidligere, nå skulle sendes med båt til konsentrasjonsleir i Tyskland. Harriet og hennes mor bestemte seg for å flykte til Sverige. Vi på Drømtorp var så heldige å få møte Harriet her på skolen.